Vachttypes en standaard behandeling.

Door admin

Vacht types, Behandelingen, het Trimmen :

U bent van plan om een afspraak te maken of heeft het al een afspraak gemaakt. Er is al zoveel gezegd aan de telefoon dat je het niet zo meer weet.

Het is heel begrijpelijk dat het niet gemakkelijk is en niet altijd mee valt om uw geliefde viervoeter bij een vreemde achter te laten. Dat snap ik als baasje van mijn eigen huisdieren ( hond en kat ) maar al te goed. En ook de jaren ervaring van jaren terug staan mij ook nog helder in mijn geest.

Daarom is het begrijpelijk dat uw de 1 ste keer er graag bij wilt blijven als u daar behoefte aan heeft, of mij al eens bezoeken wilt.

Vanaf de 20 ste eeuw  werden honden met een steeds rijke beharing gefokt. Het onderhoud ervan is hierdoor steeds intensiever en steeds specifieker geworden. Afhankelijk van de vachtsoort houd trimmen in : Knippen, effileren, uitdunnen, plukken, scheren.

De behandelingen die ik geef zijn afgestemd op hun vacht :

Uw krijgt een eigen klantenkaart daar wordt iedere keer alles op genoteerd van de vorige behandeling, nieuwe belangrijke dingen en waar evt. rekening mee gehouden moet worden. Er wordt iedere keer besproken wat ik ga doen, en prijs afspraak gemaakt.

Zo worden misverstanden meestal voor komen.

Vachttypes en standaard behandeling :

Korthaar : De honden die tot deze groep behoren hebben een korte glad aanliggende vacht met een haarlengte dat varieert tussen een halve centimeter en twee centimeter. In het algemeen is dit type vacht zeer proper en heeft ze weinig tot geen geur. Ze is echter niet geschikt voor lange blootstelling aan het weer zonder bescherming van mantel of een jas, vooral in koudere klimaten. Insectenbeten kunnen een probleem vormen in warmere klimaten net zoals, in sommige gevallen, verbranding door de zon. De huid is zacht en gevoelig aan harde en agressieve producten zoals bepaalde shampoos en borstels, vooral als deze niet op de juiste manier gebruikt worden. Wanneer deze honden hun vacht verliezen, hebben hun fijne haartjes de neiging om zich stoffen in te weven en, in het slechtste geval, ook in de huid.

Verhaar Systeem :  In principe verharen honden met dit type vacht slechts tweemaal per jaar door middel van blokverharing, maar in werkelijkheid verharen deze honden veel vaker. Dit komt deels doordat hun vacht maar een heel korte groeifase doorgaat. Indien de ruiperiodes elkaar snel opvolgen zal de vacht gaan neigen naar mozaïkverharing. Bijvoorbeeld : Basenji, Basset hound, Boxer, Chihuahua, Dobberman, Duits Pinscher, Mopshond, Teckel, Whippet enz.

Zij worden met een speciale vulkanische steen behandelt, de juiste verzorgende hypoallergene shampoo, speciaal ontwikkeld voor deze vacht  kies ik uit, afgedroogd en met de waterblazer en föhn verder gedroogd. Nagels knippen, oren reinigen en na gekeken en evt. de anaalklieren legen als dat nodig is, ( en het gebit wordt gecontroleerd als dat mogelijk is.)

Met deze verharings behandeling kan het verharen sterk vermindert worden.

Stokhaar  met weinig of veel ondervacht:

Deze honden worden onder verdeeld in 3 subgroepen : Stokhaar  ( bijv. Rottweiler, Labrador, Rhodesian Ridgeback, Mechelse herder ) Deze groep honden heeft een vacht dat een tussenvorm is tussen de korthaar en de stokhaar met haren van ± 6cm lang met ondervacht. De vacht ligt dicht tegen het lichaam aan en is relatief ruw. Deze honden kunnen beter tegen verschillende weersomstandigheden dan de honden, maar hebben meer last van slechte geuren omdat hun vacht meer natuurlijke oliën produceert. Als de hond lang niet gewassen is geweest kan men een vettige laag voelen op de vacht. De fijne haartjes van de bovenvacht hebben de neiging om zich in stoffen in te weven, en soms ook in de huid.

Verhaar Systeem : Deze honden met dit type vacht verharen slechts tweemaal per jaar door middel van blokverharing. Bij honden die in koudere klimaten leven kan de ruiperiode heel erg overvloedig zijn.

De behandeling zal zo zijn als de kortharige maar er wordt ook gekamd om de ondervacht die los zit te verwijderen.

Stokhaar met ondervacht ( dekhaar + 6cm) :

De vacht van deze hondenrassen wordt vaak vergeleken met de vacht van de wolf ( De wolfshonden / Saarlooswolfhond ) en wordt daarom gezien als de “basisvacht”of “oervacht”. Deze vacht is een combinatie van korte, rechte haren en haren van een gemiddelde lengte. De bovenvacht is ruw en stug, terwijl de ondervacht eerder zacht en donsachtig is. Deze onder ondervacht moet dik en dicht zijn om de honden te beschermen tegen slechte weersomstandigheden. De meeste rassen in deze groep zijn immers spitzen, poolhonden ( Alaska Mallamote, Akita-inu enz) , oertype en dergelijke honden die van oorsprong in koude en/of bergachtige klimaten leven ( Berghond, Samojeed, Chow-chow, Hollandse herder, Duitse herder enz) . Toch kunnen deze rassen ook warm weer tolereren, hun vacht kan zowel warmte vast houden alsook zorgen voor afkoeling en bescherming tegen de zon, daarom wordt het afgeraden deze honden te scheren als deze in een warm klimaat leven.

Verhaar Systeem : Deze honden met dit type vacht verharen slechts tweemaal per jaar door middel van blokverharing.

De behandeling zal zo zijn als de kortharige maar er wordt ook gekamd en uit/los geblazen om de ondervacht die los zit te verwijderen.

Langharig Stokhaar :

Van deze groep honden wordt vaak gezegd dat ze langharig zijn. In feite heeft hun vacht verschillende haar lengten tegelijk die kan variëren van 2mm tot 30cm. Deze rassen zijn dus niet echt langharig. Hun vacht is een combinatie van een lange, dikke, zijdezachte vacht en een beperkte hoeveelheid korte, gladde vacht. De langere delen van de vacht hebben de neiging om snel in de klit te geraken en de huid kan geïrriteerd of geïnfecteerd geraken door het gebrek aan luchtcirculatie. Het haar tussen de tenen is lang en kan, net zoals de lange vacht op het lichaam, snel in de knoop geraken. Bovendien blijft er door deze lange haren gemakkelijk vuil en zand tussen de tenen zitten, dit kan heel pijnlijk en oncomfortabel zijn voor de hond. Bijv : Groenendaeler, Keeshond, Pekinees, Shetland Sheepdog, Schotse Collie, Tervuerense herder, enz. )

Verhaar Systeem : De langere haren en de bovenvacht (kraag, broek, staart) hebben mozaïek verharing. De ondervacht verhaart in principe tweemaal per jaar door blokverharing maar dit hangt sterk af van het klimaat waarin de hond leeft.

De behandeling zal zo zijn als de kortharige maar er wordt ook gekamd en uit/los geblazen om de ondervacht die los zit te verwijderen.

 

Krulhaar met meekomende ondervacht:

Het dekhaar bij deze honden is gekruld. Bijv. : Curly Coated Retriever, Wetterhoun, Mudi, Kroatische herder, Chesapeake Bayretriever.

Verhaar Systeem ; Deze honden met dit type vacht verharen slechts tweemaal per jaar door middel van blokverharing.

De behandeling van een : Curly coated retriever heeft een iets andere behandeling nodig . De vacht is erg gemakkelijk te verzorgen. Kammen mag niet, nat masseren en knippen wel. (minste eens per zes tot acht weken een knipbeurt is een geweldige opknapper voor het uiterlijk van iedere Curly.) Een Curly verhaart, net zoals andere honden, twee keer per jaar. In de ruitijd dwarrelen er wat krullen door het huis, maar die zijn zo op te zuigen.

Kort tot middellang zijdehaar, gecombineerd met lang zijdehaar aan poten, oren, buik en broek (vlaggen en behang):

In deze groep is er onderling veel variatie wat de structuur van de vacht betreft. Het is niet duidelijk als één type vacht te omschrijven. Over het algemeen hebben deze honden een dubbele vacht die er schijnbaar uitziet als een enkele vacht. Dit komt omdat de onder-en bovenvacht sterk op elkaar gelijken, dit gecombineerd met een enkele vacht voor de bevedering. Bijv. : Cavalier King Charles-spaniël,  Amerikaanse cockerspaniël, Engelse cockerspaniël, Teckel, Ierse Setter enz.

Verhaar Systeem : De korte delen van de vacht verharen door middel van blokverharing, de langere vacht volgt een mozaïekpatroon.

Sommige honden uit deze vachtgroep hebben een overgroeiende pluisvacht. Dit is meestal niet de oorspronkelijke, natuurlijke staat van de vacht en kan vele oorzaken hebben; verandering van de hormoonspiegel, castratie, sterilisatie en het scheren van de vacht.

De behandeling van deze groep worden vaak een gedeelte geplukt, geschoren en geknipt, met de juiste verzorgende hypoallergene shampoo, speciaal ontwikkeld voor deze vacht, afgedroogd en met de waterblazer en föhn verder gedroogd. Nagels knippen, oren reinigen en na gekeken en evt. de anaalklieren legen als dat nodig is, ( en het gebit wordt gecontroleerd als dat mogelijk is.)

Honden met zacht dekhaar en ondervacht. Gecombineerde vacht :

De haarlengte van deze honden kan variëren van 2mm tot 30cm. De vacht is een combinatie van een lange, zijdezachte haren en een korte, gladde vacht. De haren op het hoofd en de voorzijde van de poten zijn kort en liggen dicht tegen het lichaam aan. De vacht op het lichaam is relatief kort en de benen, buiklijn, broek en staart hebben lange bevedering. De lange vacht van deze honden heeft de neiging om makkelijk te klitten wanneer deze niet regelmatig geborsteld wordt. Bijv.: Golden Retriever, Flatcoated Retriever, Newfoundlander, Kooikerhondje, Border Collie enz.

Verhaar Systeem : De korte delen van de vacht verharen door middel van blokverharing, de langere vacht volgt een mozaïekpatroon. Tijdens de verharing vormt het losse haar hoopjes, deze blijven gemakkelijk vasthangen aan meubilair en kleding.

De behandeling bestaat uit : Uit borstelen en kammen van het dode haar, het wassen met de juiste shampoo, de waterblazer en föhn worden de kraag, poten en staart bij geknipt, oren gereinigd, nagels gekort, en gebit indien mogelijk gecontroleerd.

Ruwharige vachten (warhaar, ruigharig, stekelhaar of draadhaar)

Er bestaan veel soorten ruwharige honden. Bij sommige rassen is het eerder golvend of krullend, bij andere is het recht en hard. De ruwharige vacht groeit over heel het lichaam, inclusief het hoofd, oren, poten en staart.

Verhaar Systeem ; Deze honden met dit type vacht verharen slechts tweemaal per jaar door middel van blokverharing.

De ruwhaar minimaal twee maal per jaar naar de trimsalon gaan om getrimd en gemodelleerd te worden. De structuur en kleur hangt namelijk samen met de gebruikte trimtechnieken. Dit maakt de ruwhaar ook voor de trimmers een bijzondere hond. De ruwe bovenvacht verhaart niet vanzelf. Het afgestorven haar blijft in de huid zitten, waardoor je van een ruwhaar nauwelijks haar in huis hebt. Hierdoor heeft hij echter wel hulp nodig om het dode haar kwijt te raken. Dit gebeurt door het plukken met duim en wijsvinger van de rijpe vacht. Het haar wordt er dan met dode wortel en al uitgetrokken. Het plukken is erg arbeidsintensief, het haar wordt zoals de techniek “plukken” al zegt, plukje voor plukje verwijderd. Als dit op een goede manier gebeurt, en de vacht is rijp, is het beslist niet pijnlijk voor Uw hond. Bijv.: Airedale Terriër,  Cairn Terriër, Duitse staande ( draadhaar, en de stekelhaar), Griffon Fauve De Bretagne, Hollandse ruwhaar herder, Schnauzer.

Wanneer een ruwhaar niet geplukt wordt maar geknipt of geschoren , veranderd de structuur van de vacht van ruw en stug, in zacht, krullerig en fluweelachtig en de kleuren vervagen tot een grauw geheel. De oorzaak hiervan zijn de achtergebleven dode haarwortels in de huid van Uw hond. Hierdoor is er niet voldoende plaats voor de nieuwe ontwikkelde haar.

Ook kunnen de ruwharige hondenrassen een pluizige vacht ontwikkelen. De voornaamste oorzaak hiervan is het scheren van de vacht of sterilisatie en castratie. Vervilte vachten worden geschoren er is geen andere mogelijkheid, helaas.

De vachtbehandeling bestaat uit : Plukken, het wassen indien nodig om de huid te koelen, of na 1 week volgens de afspraak. ( ligt aan de vacht soort, dit is uitsluitend om huidproblemen te voor komen.) Oren worden gereinigd, nagel geknipt, anaal klier wordt nagekeken of die geleegd moet worden, indien mogelijk het gebit gecontroleerd. Met de afspraken die ik met de baas maak kan er ook een stripvacht behandeling mogelijk zijn.

Echte langhaar met ondervacht (langharige ruwhaar):

Deze honden hebben in feite de langharige versie van de ruwhaar. Ze hebben een lange vacht over heel het lichaam en verharen niet. Rasstandaard worden deze honden gehouden met een natuurlijke lange vacht waar zelden aan geknipt wordt. Mensen die deze honden hebben als huisdier kiezen echter om hun vacht meestal kort te trimmen omdat dit minder werk vraagt. Net zoals bij vachtgroep  De langharige stokhaar kan de huid van deze honden geïrriteerd of geïnfecteerd geraken door gebrek aan luchtcirculatie ( vervilting ) . Sommige van deze hondenrassen staan gekend om het hebben van oor-en oogproblemen ten gevolge van hun lange haren. Bijv. : Shih Tzu, Braird, Schapendoes Tibetaanse terriër enz.

Verhaar Systeem: De bovenvacht heeft mozaïek verharing en de ondervacht blokverharing.

De vachtbehandeling bestaat uit : uitkammen, ontklitten, waarbij vervilting geschoren word. Wassen met speciale shampoo en conditioner worden gebruikt. Voeten knippen, nagels knippen, oren gereinigd en indien mogelijk het gebit gecontroleerd, anaalklier gecontroleerd.

Langhaar met zacht dekhaar en een (gelaagde) ondervacht :

Deze honden hebben doorgroeiende dekharen in combinatie met een gelaagde ondervacht. De vacht kan zowel bestaan uit zachte krullen of lange golvende haren en vraagt veel aandacht tenzij de honden worden gehouden in een kortgeschoren vacht. ( bijv. Bichon Frisé )

Verhaar Systeem : Normaal verharen deze rassen niet. Indien ze wel verharen doen ze dat door middel van mozaïkverharing.

Vachtverzorging : uitkammen, ontklitten, waarbij vervilting geschoren word. Wassen met speciale shampoo en conditioner worden gebruikt. Voeten knippen, nagels knippen, oren gereinigd en indien mogelijk het gebit gecontroleerd, anaalklier gecontroleerd.

 

Langharen met een enkele vacht :

Hondenrassen in deze groep hebben, naar verluidt, een enkele vacht. Er wordt vaak gedacht dat deze honden geen ondervacht hadden, maar dat bleek niet zo te zijn. Deze vacht bestaat wel uit een onder-en een bovenvacht maar deze haren zijn zodanig op elkaar gaan lijken dat er over één soort haar gesproken wordt. Bijv. : Maltezer, Yorkshire Terrier, Havanezer, Poedel, Doodle, Boomertjes enz.

Verhaar Systeem : Mozaïek Verharing.

Vacht behandeling: uit borstelen, kammen, wassen met speciale shampoo en conditioner, indien vervilt wordt er geschoren, geknipt in model of freestyle, tussen de voeten en onder de voeten knippen, nagels knippen, oren gereinigd en indien mogelijk het gebit gecontroleerd, anaalklier gecontroleerd.

De viltvacht : Deze hondenrassen worden weleens al grappend “rastahonden” genoemd, omdat hun vacht bestaat uit dreadlocks.

Verhaar Systeem : De viltvacht verhaart niet.

Deze groep hebben een bijzonder vachtbehandeling nodig. Bijv:  de Puli zijn vacht wordt gescheurd, ik heb hier geen ervaring mee. Maar we kunnen altijd kijken wat ik kan doen.

De naakthond : Niet alle naakthonden zijn volledig naakt. Sommige rassen, zoals de Chinese gekuifde naakthond, hebben haar op hun hoofd, poten en staart. Door het gebrek aan haar zijn deze honden niet geschikt om te leven in koude klimaten en zijn ze slecht bestand tegen gure weersomstandigheden. Bij slecht weer moeten deze rassen vaak een jas of een mantel aandoen en wanneer het warm en zonnig is worden ze best ingesmeerd met zonnebrandolie en in de schaduw gehouden. Als de hond al enige tijd niet gewassen is kan de huid vettig aanvoelen en net zoals bij mensen kan het zijn dat deze honden mee-eters in de huid hebben.

Met dit ras heb ik geen ervaring in de trimsalon, maar kan altijd kijken wat ik kan doen.

Neem met ons contact op

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken