Angst gedrag in de trimsalon.
Er komen toch wel wat angstige huisdieren in een trimsalon.
Ik wil het graag bespreken en zo een ondersteuning zijn voor deze situatie als het zich voordoet in de trimsalon. Zodat de baas weet wat hij of zij verwachten kan. Maar ook als andere het lezen het kunnen toepassen of er bewuster naar gaan kijken.
Wat is Angst nu ? : angst is een beklemmende onaangename emotionele toestand die opgedaan is door een traumatische gebeurtenis. Net zoals bij ons mensen. Het is een gevoel dat kan leiden tot een bepaald gedrag wat je laat zien of toont.
Bij dieren is dat vluchten, vechten of bevriezen.
Want angst is een negatief gevoel en die kun je niet erger maken met positieve ervaringen. Wel kun je ze negatiever maken met negatieve ervaringen.
Als je het gedrag van evt. de hond kan aanpassen, dan wordt de angst die het heeft ook minder. Om door ondersteunend, neutrale toon, wegkijkend, en stil te zijn. Jij bepaalt wanneer je de hond een beloning geeft, het liefst opeens zodat het verrast wordt. Dus niet zo als vele doen, dat ze piepen en dan een beloning geven om zo de aandacht er van af te krijgen van wat ze aan het doen zijn.
Schuwheid en verlatingsangst zijn ook bepaalde karakteristieken van rassen, dus hoeft het geen negatieve ervaringen te zijn oftewel de opgedane angst.
Paniekreacties, irrationele angsten kunnen een verstoorde impulscontrole geven die leidt tot agressie en dwangmatigheden.
En zich zo tot psychische problemen kunnen ontwikkelen.
Daarom is het belangrijk dat je hier voor tijd reserveert en geduld hebt, zodat je het dier even kunt bestuderen. Je kunt met het baasje even praten over hoe het komt dat er Angst is, hoe de baas dat waarneemt, hoe de baas ermee omgaat, of het nodig is dat je er een training van maakt. En dat het belangrijk is dat de baas erbij blijft of net niet erbij blijft. Dat gezellig door een kop koffie of thee samen te drinken. Zo creëer je een spontane observatie.
Wat is de achter grond van de hond enz. Dat zijn allemaal dingen wat je dient te weten voor dat het op je tafel komt en dat je eraan gaat werken. Je kunt ook de klantenkaart in orde maken en het apart erbij noteren zodat je weet wat de vooruitgangen zijn en hoe te handelen. Dat doe ik, ik noteer het op het klantenformulier dat ik aanmaak voor iedere klant.
En onder tussen kijk je naar het gedrag van de hond en naar de ogen of de pupillen verwijdert zijn, de spieren in het lichaam zijn ze gespannen zodat het trillen geactiveerd wordt, voorpoten wijt uit elkaar, de rug enigszins gebogen en de staart ver onder het lichaam. Verstijfd van angst is deze houding. Misschien loopt het rustig te snuffelen en is het op ontdekkingstocht in de trimsalon.
Zo kun je ook een schuw, schrikachtige en nerveuze hond zien, want die zijn iets anders dan een hond die een traumatische ervaring heeft opgedaan door bijv : In een fokkerij in erbarmelijke omstandigheden, tussen ontlasting en dode dieren heeft geleefd. Ja, het gebeurt lieve mensen.
De nerveuze, schuwachtige hond kan happen als je een hand naar hem uitsteekt. ( schuw, onvriendelijk en vermijd ieder contact ( en kan dominant gedrag vertonen) : angstbijter wordt het ook wel eens genoemd.)
Bij een dominatieagressie laat de hond meestal geleidelijk aan steeds meer dreiggedrag zien.
Heeft een hond een paniekaanval, zo nerveus angstig gedrag vertoond die doe ik niet zonder dat ze door de dierenarts verdoofd zijn. En ik wil ook weten hoe lang het dier in de paniek aanval blijft hangen, het geeft zoveel stress waarbij honden kunnen hyperventileren en de spieren worden gespannen. Het kan leiden tot dwangmatig gedrag, waarbij de hond ritueel bepaalde handelingen verricht, zoals ijsberen. De onmogelijkheid om zich te ontspannen is haast niet mogelijk bij deze extreme vorm van deze angst. Daar uit voortvloeiend kan een depressie zich uiten in verminderde of, zelden, versterkte eetlust, kleven, ‘afstandelijk’gedrag, irriteerbaarheid en lusteloosheid. Ik zal daarom ook na een paar dagen later altijd even bellen om te vragen hoe het gaat met de hond of kat.
Want met deze variant is het vaak moeilijk om het vertrouwen te krijgen van ze. Wel bespreek ik het met de baas. En door te praten, te observeren en dan de trimbeurt bij hun dierenarts te doen werkt voor alle partijen heel goed. Maar ook zo kan de hond je geur, je stem herkennen bij een volgende ontmoeting, en van daar uit weer kijken wat er mogelijk is.
Ik ga vanuit het dier te werk. Ik probeer me zo veel mogelijk in het dier te verplaatsen, het wel zijn van het dier staat bij mij op de 1 ste plaats.
Sommige honden of katten zijn niet te trimmen, accepteer dat gewoon, en dat moet de baas ook accepteren. En zal een waarschuwing voor de baas zijn, tijdens deze observatie.
Dat maakt jouw een goede trimster, om zo te handelen want ook een mismatching van jouw en de hond kan ook spelen. Vaak wordt dat vergeten. Ik zeg altijd : “ ik mag ook niet iedereen. “ of die persoon ligt mij totaal niet en ik blijf er bij uit de buurt. Zo is dat met honden en katten ook zo.
Herken je dat, dat is de vraag en heel belangrijk.
Honden met angst kun je rustig krijgen, leren dat het oké is op de trimtafel te staan. Gewoon door een training te gaan doen.
De vacht van de hond, kat wordt besproken, wat moet er gebeuren en hoe gaat het gebeuren. De klant krijgt van mij de keuze wat ze willen zodat ze er zelf ook 100% met de training aan de slag gaan en er ook zelf achter staan.
De tijd en energie die we alle maal erin steken dat het waardevol mag zijn. Het is intensief voor de hond/kat, baas en ik de trimster.
Vanuit de 1 ste behandeling wordt gekeken wat het vervolg plan is en goed afgesproken met elkaar Bijv: eerst kaal scheren, de 2 x wassen en bij knippen 3 á 4 weken zitten er dan tussen, enz enz.
Bij oudere honden is leeftijdsgebonden gedragsproblemen wat we niet over het hoofd mogen zien.
De term ‘ dementie’ kunnen honden ook krijgen. De hond vertoont vaak dezelfde verschijnselen die dementerende mensen vertonen – ze staan bijvoorbeeld aan de verkeerde kant van de deur als ze naar buiten willen. Sommige honden blaffen verdwaasd, andere lijken verdwaald. Sommige verschijnselen van ouder worden zijn onomkeerbaar, maar andere kunnen worden uitgesteld met het juiste gebruik van medicijnen. Selegeline, gebruikt voor het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson, is goedgekeurd voor gebruik bij honden. Alle oudere honden hebben profijt van intensieve dagelijkse geestelijke stimulatie.
Daarom is observatie, geduld en de ruime tijd ervoor nemen zo belangrijk.
Voor de hondeneigenaar maar ook voor de trimmer is het boekje “Kalmerende signalen” van Turid Rugaas een aanrader.